niedziela, 24 lutego 2013

CYTRYNKA

Cytrynowiec to jeden z moich ulubionych ciast,jest puszysty i orzeźwiający przez cytrynową nutę. Ten został zrobiony na zamówienie rodziny.





Składniki:
Na biszkopt:
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu
* 1 szkl. mąki i cukru
Do jednej miski dajemy żółtka i łączymy je z octem i proszkiem.Poźniej ubijamy pianę i dodajemy do niej cukier. Delikatnie łączymy ją z masą żółtkową i dodajemy mąkę. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 150 stopniach przez 20 min.

Masa cytrynowa:
* 3 szkl. wody zimnej
* 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
* sok z jednej cytryny
* kostka margaryny

 2 szkl. wody zagotować z sokiem ,a w 1 szkl. rozmieszać proszek budyniowy.Do gotującej się wody wlać budyń i mieszać do zgęstnienia i odstawić do przestygnięcia. Miękką margarynę utrzeć ,następnie powoli dodawać budyń. Taką masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Bita śmietana:
*500 ml śmietany 30%
* 3 łyżki żelatyny
* woda do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
* paczka herbatników
*cukier puder
*sok z cytryny

Śmietanę ubić i zmiksować z ostudzoną żelatyną.Odstawić na 5 min  w zimne miejsce,gdy bedzie już lekko stężałą  wylać na ciasto i  ułożyć na nią herbatniki.
Z cukru pudru i soku z cytryny wymieszać lukier i polać nim ciastka.Całość odstawić do zimnego miejsca.


1 komentarz: