niedziela, 5 sierpnia 2012

DROŻDŻÓWKA BEZ WYRABIANIA

Drożdżówka to jedno z moich ulubionych ciast,a z owocami sezonowymi to już jadłabym bez opamiętania. Dzisiejszy placek to dzieło mojej mamy :)


 Składniki:
 *5 jajek
 *1 szkl. cukru
 *10 dag drożdży
 *1 szkl. mleka (ja użyłam 2 jogurtów jagodowych )i oleju
 *5 szkl. mąki

Dodatkowo:
*10 łyżek cukru, mąki, oleju
 *opakowanie cukru waniliowego
 * dowolne owoce (śliwki i jarzyny )

Przygotowania:
1.jajka wbić do miski i dokładnie roztrzepać.Dodać cukier oraz rozkruszone drożdże.Następnie wlać olej oraz leciutko podgrzane mleko,bądź jogurty.Na składniki w misce przesiać mąkę.Tak przygotowaną masę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3 godz.
2.Po odstawieniu wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem.



3.Do miski wsypać cukier oraz mąkę i dodać olej i cukier waniliowy.Następnie wszystko zagnieść na kruszonkę.Na ciasto wyłożyć owoce i przykryć kruszonką .Ciasto wstawić do zimnego piekarnika.Piec           około 50-60 min w 190 stopniach :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz