środa, 25 stycznia 2012

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

Rurki z bitą śmietaną robione były pierwszy raz przeze mnie i w moim domu :) Ostatnio z mamą kupiłyśmy wszystkie składniki,ale nie było okazji zrobić,więc musiałam się w końcu zebrać,bo ważność śmietany nie jest wieczna :p


Składniki
*gotowe ciasto francuskie 275g
* 400 ml śmietany kremówki
* 3 łyżki cukru 
* 2 małe opakowania śmietan-fixu
*cukier puder 
 *jajko








 Ciasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm . Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.  Piec 15 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu zdjąć z metalowych foremek i odstawić na kratce do ostygnięcia.

Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów.Przechować na chwile w lodówce i jeść najlepiej tego samego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz