poniedziałek, 19 sierpnia 2013

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

  Choć wydaje mi się ,że już go robiłam, jest najlepszym sernikiem jaki mi wyszedł. Miękki i wilgotny,a to pewnie dlatego,że użyłam sera z pudełka a nie domowego.




 

Składniki:
Ciasto:
* 5 żółtek
* 3 szkl. mąki
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru
* 250g margaryny
Masa serowa:
* 1kg sera twarogowego
* 3 jajka
* 1 szkl. cukru
* 125g margaryny
* 2 opakowania budyniu wanilinowego
Piana:
* 5 białek
*3/4 szkl. cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
* 1 puszka brzoskwiń

1 Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na części 2:1 i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepić blaszkę 2/3 ciasta i podpiec przez 15 min w 180 stopniach.
2.  3 jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 1 szkl. cukru i margarynę na głądką masę. Dodać ser i budynie,na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Wyłożyć na chłodne ciasto.
3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na masę. 5 białek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 3/4 szkl. cukru i 2 łyżki mąki. Pianę rozłożyć na brzoskwinie.Na wierch zetrzeć resztę ciasta. Piec przez godz w temp. 180 stopni.


niedziela, 28 lipca 2013

Drożdżowiec z borówkami

Przyszedł sezon na jagody i borówki a tu nie ma nawet kiedy jechać pozbierać do lasu,więc pozostaje nacieszyć się kupnymi i zebranymi w ogródku.
Moje ciasto to szybki drożdżowiec z owocami z przepisu Ewy Wachowicz.
Polecam,jest łatwy do zrobienia i smaczny:)




Składniki:
* 100g drożdży
* 4 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 szkl. oleju
* 4 jajka
* 3/4 szkl. mleka
* szczypta soli

Kruszonka:
* 1/2 kostki masła
*1/2 szkl. cukru
*1 szkl. mąki
*borówki i jagody

Do dużej miski wkruszamy drożdże, na nie sypiemy cukry,następnie w kolejności: jajka,olej,mleko, mąkę i sól.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz.
  Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i pozostawiamy w lodówce.
Po 3 godz. ciasto wyrabiamy na gładką masę i wylewamy do natłuszczonej blaszki.Kładziemy na nie owoce i posypujemy kruszonką.
Ja piekłam  w 180 stopniach przez 35 min.


poniedziałek, 15 lipca 2013

CHAŁWOWIEC

Pomysł się zrodził z zamiłowania mojego lubego do chałwy.
Placek nie jest trudny ani pracochłonny w wykonaniu,więc polecam.





Biszkopt:
* 6 jajek
* 1szkl. cukru
* cukier wanilinowy
* 2 duże budynie czekoladowe bez cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka mąki

Masa:
* opakowanie kremu karpatkowego
* kostka masła
*30 dag chałwy

Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy cukry i żółtka.Mąkę,proszek i budynie przesiewamy i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy.Pieczemy w formie wyłożonej pergaminem w 180 stopniach przez 30 min.

Masa: 
Krem karpatkowy robimy według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie ucieramy z masłem i pokruszoną chałwą.

Całość:
Biszkopt kroimy na pół i nasączamy blaty słodką herbatą.Dolny blat smarujemy 3/4 części kremu i przykładamy górnym.Smarujemy po wierzchu i posypujemy pokruszoną chałwą.
SMACZNEGO :D



środa, 10 lipca 2013

To, bez czego nawet najłatwiejsze danie by nie wyszło .

Bez czego nie wyjdzie żadne danie?? Bez idealnie urządzonej i to zgodnie z naszymi marzeniami kuchni :)
Przeglądając internet natrafiłam na firmę, która oferuję wiele rodzai zlewozmywaków,baterii i okapów a także akcesoria łazienkowe :)
Więcej znajdziecie wchodząc na tą stronę Armadeo


wtorek, 9 lipca 2013

RAFAELLO






To ciasto dość rzadko jest robione w moim domu,ale tylko dlatego ,że jest dość drogie i robione na święta.Ja spróbowałam je zrobić sama pierwszy raz i efekt wyszedł niezły :p

Składniki:
na biszkopt:
* 1 szkl. maki tortowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 1 łyżeczka octu
* 1 szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
* 2 tabliczki białej czekolady
* 2 torebki "śmietan-fix-u"
* 400 ml śmietany 18%
* 25 dag wiórków kokosowych
* płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijamy na puszystą pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy cukier,mąki i proszek, a na koniec ocet.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec 20 min w 180 stopniach.

Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodać śmietanę.Podgrzewać tak aby nie zagotować i pozostawić do ostygnięcia .Potem zmiksować z śmietan-fixami i wymieszać z wiórkami.

Całość:
Przestudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć słodką herbatą.Na dolny płat nasmarować 3/4 kremu,przyłożyć górnym blatem i wysmarować resztę kremu i posypać płatkami migdałowymi.

niedziela, 16 czerwca 2013

PRZEDURODZINOWY TORCIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

Ponieważ jest weekend a moje urodzinki 20:D dopiero we wtorek postanowiłam świętować dziś gdy są wszyscy w domu.Ten torcik oprócz na urodziny jest także z okazji egzaminów jutrzejszych na technika ekonomistę :) Życzcie mi szczęścia,bo już się boje na samą myśl.




Składniki:
*300 g ciasteczek,np.herbatników
*1 łyżka nutelli
*1/2 kostki margaryny
*700 ml śmietany 18%
* 2 łyżki żelatyny
*1/2 szkl. cukru pudru
*2 galaretki wiśniowe
*2 galaretki truskawkowe
* tak dużo truskawek ile zdołacie zdobyć

Spód: Ciasteczka miksujemy,łączy z nutellą i ostudzoną roztopioną margaryną.Wykładamy tym natłuszczoną blaszkę i wstawiamy do lodówki na ok. godz.
Masa śmietanowa: Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w szklance wrzącej wody i dokładnie mieszamy.Śmietanę wlewamy do miseczki i łączymy z cukrem i ostudzoną żelatynę.Wylewamy na stwardniały spód i znów do lodówki.
Galaretka wiśniowa: Rozpuszczamy je w 3 szkl. wrzącej wody i wylewamy na masę śmietanową gdy się ta zsiądzie.
Mus truskawkowy: Zebrane lub kupione truskawki myjemy i miksujemy na mus.Dolewamy ostudzoną zrobioną jak powyżej galaretkę truskawkową. Gdy lekko zgęstnieje wylewamy na gal.wiśniową i na noc do lodówki :)


poniedziałek, 10 czerwca 2013

BAJADERKA

Szczerze nigdy nie przepadałam za bajaderkami ,ale w sobotę zdarzyło mi się ,że biszkopt mi na tort nie wyszedł,więc nie mógł się zmarnować. Zrobiłam skromne ,bez żadnych dodatków,ale równie dobre.




Składniki;
*suche ciasto
*1/2 kostki margaryny lub masła
* 1/2 szkl.mleka
*1 opakowanie cukru wanilinowego
*2 łyżki nutelli
*1/2 słoiczka dżemu truskawkowego

Mleko z margaryną i cukrem topimy,zostawiamy do wystygnięcia. Rozdrabniamy ciasto i mieszamy z resztą składników. Robimy niewielkie kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.