poniedziałek, 4 czerwca 2018

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki:
-Pulpety
*500g mięso mielone
* 1 cebula
* 1 jajko
* pietruszka
* bułka tarta
* mąka
* sól
* pieprz
* papryka
- Sos
* 500 g pieczarek
* 200 ml śmietany 12%
* serek topiony
* woda
- Makaron


Mięso mielone wymieszać z pokrojoną cebulą, wbitym jajkiem i przyprawami oraz odrobiną bułki tartej. Z zagniecionej masy zrobić ok. 8 niedużych pulpetów i obtoczyć je w mące. Podsmażyć je na oleju do zrumienienia i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ich objętość się trochę zredukuje dodać serek topiony i mieszać aby się nie przypalił. Gdy się rozpuści dolać wody i śmietany, pogotować przez parę minut na małym ogniu. Potem doprawić do smaku. W między czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do zredukowanego sosu dodać pulpety i pogotować z 10 minut. SMACZNEGO :)

1 komentarz: