niedziela, 10 lutego 2013

SPÓŹNIONE PĄCZUSIE


Jak wiadomo tradycja rzecz święta ,więc mimo ,że po czasie należy usmażyć pączki :)




* 1kg mąki
* 10 dag drożdży
* 15 dag sukru
* 1 jajko i 6 żółtek
* 1/2 l mleka
* 1/2 kostki margaryny
* sok z cytryny
* marmolada wieloowocowa
* smalec i olej
* cukier puder
* plasterki ziemniaka

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru , dodajemy 1 szkl. mąki i 1/2 szkl. mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy resztę mąki ,dodajemy jajko i żółtka,resztę cukru,rozczyn i sok z cytryny oraz mleko i szczyptę soli. Wyrabiamy i gdy ciasto bedzie gładkie dolewamy rozpuszczonej margaryny. Ugniatamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Z ciasta urywamy małe kawałeczki ,rozpłaszczamy je i na środku dajemy małą łyżeczkę marmolady. Całość formujemy w kulkę i odstawimy do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy olej ,dodajemy plaster ziemniaka, a potem smażymy pączki z obu stron. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.














1 komentarz: