niedziela, 7 października 2012

KARPATKA Z NIZIN

Karpatka to ciasto mojego wczesnego dzieciństwa,a teraz sama postanowiłam zaryzykować i ją zrobić. Niestety jak to się mówi z papierka :p Dokładnie polecam karpatkę Delecta :)

Składniki:
Do kremu:
* 500 ml mleka (2 szklanki)
* 200 g masła lub margaryny
Do ciasta:
* 250 ml wody (1 szklankę)
* 125 g margaryny
* 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Do dekoracji:
* 1 łyżkę cukru pudru

Sposób przygotowania:
Krem:
  1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  3. Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
Ciasto:
  1. Zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i chwilę gotuj rozcierając masę. Wystudź.
  2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 220ºC bez termo obiegu.
  4. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. 
  6. Wstaw do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika i piecz kolejno przez 25−30 min, do uzyskania złocistego koloru.
Składanie ciasta : 
  1. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta. 
  2. Ciasto posyp cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz