Składniki:
Do kremu:
* 500 ml mleka (2 szklanki)
* 200 g masła lub margaryny
Do ciasta:
* 250 ml wody (1 szklankę)
* 125 g margaryny
* 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Do dekoracji:
* 1 łyżkę cukru pudru
Sposób przygotowania:
Krem:
- Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
- Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
- Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
- Zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i chwilę gotuj rozcierając masę. Wystudź.
- Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Nagrzej piekarnik do temp. 220ºC bez termo obiegu.
- Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze.
- Wstaw do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika i piecz kolejno przez 25−30 min, do uzyskania złocistego koloru.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
- Ciasto posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz