niedziela, 26 lutego 2012

ORZECHOWIEC

Orzechowiec

Składniki:
BISZKOPT:
*6 jaj
*1 szkl cukru
*1 szkl mąki pszennej
*1 cukier waniliowy
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao

CIASTO ORZECHOWE:
*4 jaja
*1 szkl. cukru
*25 dag siekanych orzechów włoskich (ja włożyłam chyba z kilogram!)
*1 szkl. mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
* duży budyń śmietankowy
* 2 szkl. mleka do ugotowania budyniu wg przepisu na opakowaniu * 1 margaryna
* nutella




1, Biszkopt: białka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po 1  zółtku, a na końcu przesiane mąki,kakao i proszek do pieczenia mieszając wszystko łyżką
Pieczemy w 180*C 30min
2, ciasto orzechowe: białka ubijamy z cukrem, dodajemy zółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczneia i orzechy mieszając łyżką
Pieczemy ok 40 min w 180*C
3 Masa Budyniowa: Gotujemy budyń,po ostygnięciu ucieramy z margaryną
4.Ciemny biszkopt przekrawamy na pół i dolną cześć smarujemy nutellą i połową kremu budyniowego.Zakładamy to plackiem orzechowym i znów smarujemy reszta kremu .Na koniec przykrywamy 2 częścią ciemnego biszkoptu i polewamy polewą

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz