niedziela, 28 lipca 2013

Drożdżowiec z borówkami

Przyszedł sezon na jagody i borówki a tu nie ma nawet kiedy jechać pozbierać do lasu,więc pozostaje nacieszyć się kupnymi i zebranymi w ogródku.
Moje ciasto to szybki drożdżowiec z owocami z przepisu Ewy Wachowicz.
Polecam,jest łatwy do zrobienia i smaczny:)




Składniki:
* 100g drożdży
* 4 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 szkl. oleju
* 4 jajka
* 3/4 szkl. mleka
* szczypta soli

Kruszonka:
* 1/2 kostki masła
*1/2 szkl. cukru
*1 szkl. mąki
*borówki i jagody

Do dużej miski wkruszamy drożdże, na nie sypiemy cukry,następnie w kolejności: jajka,olej,mleko, mąkę i sól.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz.
  Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i pozostawiamy w lodówce.
Po 3 godz. ciasto wyrabiamy na gładką masę i wylewamy do natłuszczonej blaszki.Kładziemy na nie owoce i posypujemy kruszonką.
Ja piekłam  w 180 stopniach przez 35 min.


poniedziałek, 15 lipca 2013

CHAŁWOWIEC

Pomysł się zrodził z zamiłowania mojego lubego do chałwy.
Placek nie jest trudny ani pracochłonny w wykonaniu,więc polecam.





Biszkopt:
* 6 jajek
* 1szkl. cukru
* cukier wanilinowy
* 2 duże budynie czekoladowe bez cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka mąki

Masa:
* opakowanie kremu karpatkowego
* kostka masła
*30 dag chałwy

Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy cukry i żółtka.Mąkę,proszek i budynie przesiewamy i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy.Pieczemy w formie wyłożonej pergaminem w 180 stopniach przez 30 min.

Masa: 
Krem karpatkowy robimy według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie ucieramy z masłem i pokruszoną chałwą.

Całość:
Biszkopt kroimy na pół i nasączamy blaty słodką herbatą.Dolny blat smarujemy 3/4 części kremu i przykładamy górnym.Smarujemy po wierzchu i posypujemy pokruszoną chałwą.
SMACZNEGO :D



środa, 10 lipca 2013

To, bez czego nawet najłatwiejsze danie by nie wyszło .

Bez czego nie wyjdzie żadne danie?? Bez idealnie urządzonej i to zgodnie z naszymi marzeniami kuchni :)
Przeglądając internet natrafiłam na firmę, która oferuję wiele rodzai zlewozmywaków,baterii i okapów a także akcesoria łazienkowe :)
Więcej znajdziecie wchodząc na tą stronę Armadeo


wtorek, 9 lipca 2013

RAFAELLO






To ciasto dość rzadko jest robione w moim domu,ale tylko dlatego ,że jest dość drogie i robione na święta.Ja spróbowałam je zrobić sama pierwszy raz i efekt wyszedł niezły :p

Składniki:
na biszkopt:
* 1 szkl. maki tortowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 1 łyżeczka octu
* 1 szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
* 2 tabliczki białej czekolady
* 2 torebki "śmietan-fix-u"
* 400 ml śmietany 18%
* 25 dag wiórków kokosowych
* płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijamy na puszystą pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy cukier,mąki i proszek, a na koniec ocet.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec 20 min w 180 stopniach.

Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodać śmietanę.Podgrzewać tak aby nie zagotować i pozostawić do ostygnięcia .Potem zmiksować z śmietan-fixami i wymieszać z wiórkami.

Całość:
Przestudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć słodką herbatą.Na dolny płat nasmarować 3/4 kremu,przyłożyć górnym blatem i wysmarować resztę kremu i posypać płatkami migdałowymi.