niedziela, 11 marca 2012

SERNIK NA ZIMNO

 Sernik na zimno
Ponieważ z braku funduszy nie mogłam kupić składników na wypatrzone ciasto,zapragnełam zrobić coś lekkiego i szybkiego.

Składniki:
* duża śmietana 18%
*1/2 szkl. cukru pudru
*1 cukier wanilinowy
*1 galaretka agrestowa (dowolny smak)
*2 galaretki wiśniowe
*4 łyżeczki żelatyny
Żelatyne rozpuścić w pół litra gorącej wody i zostawić do wystygniecia.Śmietane wymieszac z cukrami.Galaretkę agrestową rozpuścić w szkl. wody gorącej i wylać do stężenia na talerz.Gdy żelatyna będzie już dobra to wlać ją do masy śmietanowej,a stężoną galaretkę pokroić w kostki i wrzucić do masy.Wylać do natłuszczonej tortownicy.Całość wsadzić do lodówki do stężenia.W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki wiśniowe i gdy masa śmietanowa już się zsiądzie wylać galaretkę.Poczekać jak wszystko będzie stężone i można podawać.Przechowywać w lodówce . :)

niedziela, 4 marca 2012

SERNIK Z KULKAMI ORZECHOWYMI

Sernik z kulkami orzechowymi

Składniki na biszkopt:
* 6  jajka
*1  szklanki mąki
* 1 szklanki cukru
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec cienki biszkopt 20 min w 170*C.


Składniki na masę serową;
* 1kg mielonego białego sera
* 3/4 szklanki mleka
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 1 szklanka cukru
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Składniki na kulki orzechowe:
* 4 łyżki cukru pudru
* 300 g mielonych orzechów włoskich
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia
* troche kwaśnej śmietany

Mielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia i dodajemy tyle śmietany, aby uzyskać gęsta masę, z której będzie można uformować kulki wielkości orzecha.

Masa orzechowa:
* 3 łyżki masła
*1/4 szklanki cukru pudru
* 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
* czekolada do picia
Masło z pudrem i czekoladą ucieramy, dodajemy orzechy, łączymy.

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem, aż się dokładnie połączą. Na blachę  wylewamy 1/2 masy serowej, następnie układamy kulki i zalewamy resztą masy. Pieczemy 45 minut w 170 * C
Upieczony i wystudzony biszkopt smarujemy masą orzechową. Na biszkopcie układamy dokładnie wystudzony i zastygnięty serni.
Ciasto dodatkowo możemy polać polewą czekoladową.