wtorek, 9 lipca 2013

RAFAELLO






To ciasto dość rzadko jest robione w moim domu,ale tylko dlatego ,że jest dość drogie i robione na święta.Ja spróbowałam je zrobić sama pierwszy raz i efekt wyszedł niezły :p

Składniki:
na biszkopt:
* 1 szkl. maki tortowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 1 łyżeczka octu
* 1 szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
* 2 tabliczki białej czekolady
* 2 torebki "śmietan-fix-u"
* 400 ml śmietany 18%
* 25 dag wiórków kokosowych
* płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijamy na puszystą pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy cukier,mąki i proszek, a na koniec ocet.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec 20 min w 180 stopniach.

Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodać śmietanę.Podgrzewać tak aby nie zagotować i pozostawić do ostygnięcia .Potem zmiksować z śmietan-fixami i wymieszać z wiórkami.

Całość:
Przestudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć słodką herbatą.Na dolny płat nasmarować 3/4 kremu,przyłożyć górnym blatem i wysmarować resztę kremu i posypać płatkami migdałowymi.

1 komentarz: