Pomysł się zrodził z zamiłowania mojego lubego do chałwy.
Placek nie jest trudny ani pracochłonny w wykonaniu,więc polecam.
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1szkl. cukru
* cukier wanilinowy
* 2 duże budynie czekoladowe bez cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka mąki
Masa:
* opakowanie kremu karpatkowego
* kostka masła
*30 dag chałwy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy cukry i żółtka.Mąkę,proszek i budynie przesiewamy i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy.Pieczemy w formie wyłożonej pergaminem w 180 stopniach przez 30 min.
Masa:
Krem karpatkowy robimy według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie ucieramy z masłem i pokruszoną chałwą.
Całość:
Biszkopt kroimy na pół i nasączamy blaty słodką herbatą.Dolny blat smarujemy 3/4 części kremu i przykładamy górnym.Smarujemy po wierzchu i posypujemy pokruszoną chałwą.
SMACZNEGO :D
Wygląda pięknie!!! Tylko pewnie bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuń