poniedziałek, 18 listopada 2013

Ptysie z kremem budyniowym

    PTYSIE

Z braku pomysłu na ciasto ,szukałam ,szukałam i znalazł się przepis na ptysie,który okazał się całkiem nie skomplikowany.





Składniki:
Ciasto:
* 8dag margaryny
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
* 15 dag mąki pszennej
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
* budyń śmietankowy z cukrem
* 2 szkl. mleka
* 2 łyżki śmietany 18%
* starta czekolada mleczna ( z 3 kostki)


Masło, cukier i sól zagotować z 1 szkl. wody. Wsypać mąkę i szybko mieszać,gotując na małym ogniu,do momentu aż ciasto nie będzie odchodzić od ścianek. Pozostawić do ostygnięcia,a później ucierać dodając kolejne jajka,łącznie z ostatnim jajkiem dodać proszek do pieczenia. Blachę wyłożyć pergaminem i nakładać szprycą małe kupki ciasta w dość dużej odległości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 35 min ( koniecznie należy pozostawić 20 min w piekarniku nie otwierając drzwi). Gorące ptysie od razu przekroić.
Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka a resztę zagotować w garnku, potem na małym gazie,energicznie mieszając wlać budyń. Następnie przestudzić i wymieszać ze śmietaną i wiórkami czekolady. Nałożyć na ptysie i pozostawić do wystygnięcia.




2 komentarze: