Składniki:
Ciasto kruszonkowe:
*20 dag masła*5 żółtek
*pół szkl. mąki
*3 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
*1 l gęstego jogurtu brzoskwiniowego*pół szkl. cukru
*budyń śmietankowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*5 białek
*20 dag wiórków kokosowych
*żurawina
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem oraz proszkiem i wymieszać.Dodać masło i posiekać nożem.Uformować kopiec i wbić żółtka i zagnieść.Masa: Jogurt wlać do wysokiej miski,dodać cukier,proszek,budyń oraz wiórki kokosowe i wymieszać.Białka ubić na sztywno i delikatnie mieszając stopniowo dodawać do masy.
Całość: Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Przygotowaną kruszonkę podzielić na 2 części i 1 rozwałkować na spód blachy.Wylać na to mase jogurtową i posypać żurawiną,a następnie dodać reszte ciasta.Piec 50 min w 180 stopniach :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz