Składniki :
*2 szkl mąki
* 40 g świeżych drożdży
*1 jajko
*1/2 szkl mleka
* odrobina wody
*2 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki soli
Kruszonka :
* 1 łyżka zimnego masła
*3 łyżki mąki
*1 łyżka cukru
*1 łyżeczka cukru
waniliowego
Składniki zagnieść palcami.Ciepłe mleko, drożdże , 1 łyżkę cukru i mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepać z wodą, masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 h.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi wałek o dł. 30-35 cm, zapleść warkocz (instrukcja poniżej). Przenieść chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać obficie kruszonką. Chałkę wstawić do porządnie nagrzanego do 200 st piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st piec jeszcze 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz