Oszczędnym i ekonomicznym należy być więc nic nie może się zmarnować, dlatego zrobiłam dziś zupę pomidorową z wczorajszego rosołu. Rosół był robiony przez moją mamę, ale składniki są tradycyjne, mięsko, marcheweczka i pietruszka. A składniki na pomidorówkę to:
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( ilość zależy od ilości rosołu, ja miałam pół garnuszka)
* 2 łyżeczki mąki pszennej
* 2 łyżeczki śmietany 12%
* odrobina wody
* sól i pieprz
Część rosołu odlać do osobnego naczynia i zagotować, dodać koncentrat i ponownie gotować. Przygotować do zagęszczenia zupy w szklance mąkę, wodę i śmietanę. Dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Garnek ściągnąć z gazu i delikatnie cienkim strumieniem wlewać mieszaninę ze szklanki. Znów postawić na gaz i zagotować mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz