Jak to przyszło na święta, na stole wigilijnym nie może zabraknąć krokietów, tym razem z mięsem idealnie na 1 święto.
Jak każdy pewnie wie, krokiety to opanierowane naleśniki, w których zawinięte jest mięso.
Składniki na :
Ciasto naleśniki:
* 2 jajka
*2 szkl. mleka
* 1 szkl. wody mineralnej
* 3 szkl. mąki
Farsz:
* 500g mięsa wieprzowego
* włoszczyzna
* sól
* pieprz
* pół cebuli
* opakowanie suszonych grzybów
Panierka:
* bułka tarta
* 2 jajka
* sól
* pieprz
* przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Naleśniki:
Podane składniki należy zmiksować i odstawić na chwilę. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju.
Farsz:
Mięso dokładnie umyć i oczyścić i razem z włoszczyzną gotować w wodzie 1 godzinę. Potem odcedzić.Grzyby należy moczyć przez całą noc, a potem gotować 15 min i odcedzić. Ugotowane składniki zmielić w maszynce a na koniec doprawić do smaku.
Każdy naleśnik smarować 1 łyżką farszu, zawinąć boki, potem powoli zwinąć w rulon.
Jajka roztrzepać z przyprawami i w nich maczać krokieta a potem obtaczać w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz