Składniki:
* 750g mielonego mięsa
* główka kapusty
* 1 szkl. szklanki ryżu
* sól, pieprzu
* majeranek
* natka pietruszki
* 1 średnia cebula
* pół kosteczki bulionu wołowego
* 2 łyżki oleju
Z kapusty wyciąć głąb. Wsadzić do garnka głąbem w dół i zagotować 20 min. Następnie przewrócić do góry głąbem i gotować. Co min ściągać do miseczki po 4 liści,takie ,które zmiękły.
Sparzyć ryż 5 min i grzyby 20 min i pozostawić do wystygnięcia. Potem wymieszać z surowym mięsem mielonym i przyprawami.
Z każdego liścia wyciąć należy grube nerwy i nałożyć łyżkę farszu, tak samo robić do wyczerpania farszu.W garnku rozpuścić pół kostki bulionowej w gorącej wodzie i na dnie ułożyć duże liście aby gołąbki nie przywarły do dna garnka. Układać gołąbki w garnku koło siebie piętrowo i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz. Podawałam bez żadnego sosu ,tylko z maggi.
Zainteresował mnie Twój blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster Award, zapraszam do blogowej zabawy:) http://missfattyqueen.blogspot.com/2013/12/37-liebster-award-zabawy-blogerow-i.html
OdpowiedzUsuń