3 Maja to duże święto,dlatego i ciasto musi być pokaźnych rozmiarów.
Składniki:
+Biszkopt
* 4 jajka
*1 łyżeczka octu i proszku do pieczenia
* 1 szkl. cukru i mąki pszennej
+Biszkopt orzechowy
*4 jajka
*200g cukru
* po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
* 200 g orzechów włoskich
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Na krem:
*2 budynie czekoladowe
* kostka margaryny
*3szkl. mleka
* dżem żurawinowy
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek,dodać do nich proszek i ocet i wymieszać dopóki nie napęcznieje.Z białek ubijamy pianę i pod koniec wsypujemy cukier. Delikatnie dodajemy do masy jajecznej ,a następnie szklankę mąki. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 150 stopniach przez 20 min.
Biszkopt orzechowy:z podanych składników robimy masę i pieczemy jak biszkopt 1
Krem: Gotujemy budynie na mleku z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimny ucieramy z margaryną
Całość: Biszkopt 1 przekrawamy na pół i smarujemy dżemem i kremem,nakładamy placek orzechowy i znów krem,2 warstwa biszkoptu i resztka kremu. Ja posypałam wierzch czekoladowo-orzechowym cukierkiem ,ale można samymi orzechami. SMACZNEGO:)
witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie za komentarz,oczywiście możesz tu zaglądać ile chcesz :)
UsuńMusi być przepyszne – jutro zrobię, tylko czy też będzie takie pokaźne ;)
OdpowiedzUsuńale słodkooo :) pysznie :) pozdrawiam i zapraszam, dla odmiany - kiełbasa z grilla ;) http://www.zgrilla.pl/grillowane-kielbaski-z-trzema-bejcami/
OdpowiedzUsuń