niedziela, 11 marca 2012

SERNIK NA ZIMNO

 Sernik na zimno
Ponieważ z braku funduszy nie mogłam kupić składników na wypatrzone ciasto,zapragnełam zrobić coś lekkiego i szybkiego.

Składniki:
* duża śmietana 18%
*1/2 szkl. cukru pudru
*1 cukier wanilinowy
*1 galaretka agrestowa (dowolny smak)
*2 galaretki wiśniowe
*4 łyżeczki żelatyny
Żelatyne rozpuścić w pół litra gorącej wody i zostawić do wystygniecia.Śmietane wymieszac z cukrami.Galaretkę agrestową rozpuścić w szkl. wody gorącej i wylać do stężenia na talerz.Gdy żelatyna będzie już dobra to wlać ją do masy śmietanowej,a stężoną galaretkę pokroić w kostki i wrzucić do masy.Wylać do natłuszczonej tortownicy.Całość wsadzić do lodówki do stężenia.W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki wiśniowe i gdy masa śmietanowa już się zsiądzie wylać galaretkę.Poczekać jak wszystko będzie stężone i można podawać.Przechowywać w lodówce . :)

2 komentarze:

  1. Sernik od blachy okropnie ciągnie i jest obrzydliwy w smaku. Jeszcze nie spotkałem formy, która nie niszczy smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie był pyszny i niezbyt słodki,no i zimny:p Mogłabym go jeść cały dzień :p

    OdpowiedzUsuń