niedziela, 21 kwietnia 2013

LECZO

Leczo to jedno z moich ulubionych dań nie wymagających wielkiego zaangażowania i czasu.





Składniki:
* po 1 ogórku,cukinii ,papryce
* 3 parówki
* 2 pomidory
* odrobina cebuli
* kilka pieczarek
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Warzywa i parówki pokroić na dość duże części . W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulkę.Gdy trochę zbrązowieje dodać parówki . Następnie wrzucić pieczarki i paprykę i zostawić do zagotowania.Można dolać trochę wody.
We wrzącej wodzie sparzyć pomidory,zdjąć z nich skórkę i pokroić na duże kawałki.Następnie dodajemy do gotujących się warzyw i czekamy aż się całkowicie rozpadną. Potem dodajemy cukinie i ogórek i oraz koncentrat.Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min i doprawiamy do smaku. SMACZNEGO :D



niedziela, 14 kwietnia 2013

KOKOSOWY BRZOSKWINIOWIEC


KOKOSOWY BRZOSKWINIOWIEC to ciasto polecone i wypróbowane, no i szczerze polecam. Jest lekki i idealny na piękny słoneczny weekend.




Składniki:
* 4 jajka + 3 białka
* 550g cukru
* 160g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 opakowania budyniu waniliowego
* 1 puszka brzoskwiń
* 200g wiórków kokosowych

1. 4 Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem ,a potem stopniowo dodajemy żółtka,mąkę  i proszek.Wylewamy na blaszkę wyłożoną folia aluminiową i pieczemy 25 min w 170 stopniach.
2.Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i gotujemy wraz ze sokiem i odrobiną wody.Budynie rozpuszczamy w 1 szkl. wody i wlewamy do brzoskwiń .Gdy budyń już zgęstnieje wylewamy na ciasto.
3. 3białka ubijamy z 200 g cukru i gdy piana będzie sztywna dodajemy powoli wiórki. Wylewamy na budyń i pieczemy kilka minut do zarumienienia się bezy.


poniedziałek, 8 kwietnia 2013