piątek, 3 maja 2013

Żurawiniowiec orzechowy

3 Maja to duże święto,dlatego i ciasto musi być pokaźnych rozmiarów.




Składniki:
+Biszkopt
* 4 jajka
*1 łyżeczka octu i proszku do pieczenia
* 1 szkl. cukru i mąki pszennej
+Biszkopt orzechowy
*4 jajka
*200g cukru
* po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
* 200 g orzechów włoskich
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Na krem:
*2 budynie czekoladowe
* kostka margaryny
*3szkl. mleka
* dżem żurawinowy

Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek,dodać do nich proszek i ocet i wymieszać dopóki nie napęcznieje.Z białek ubijamy pianę i pod koniec wsypujemy cukier. Delikatnie dodajemy do masy jajecznej ,a następnie szklankę mąki. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 150 stopniach przez 20 min.

Biszkopt orzechowy:z podanych składników robimy masę i pieczemy jak biszkopt 1

Krem: Gotujemy budynie na mleku z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimny ucieramy z margaryną

Całość: Biszkopt 1 przekrawamy na pół i smarujemy dżemem i kremem,nakładamy placek orzechowy i znów krem,2 warstwa biszkoptu i resztka kremu. Ja posypałam wierzch czekoladowo-orzechowym cukierkiem ,ale można samymi orzechami. SMACZNEGO:)


4 komentarze:

  1. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie za komentarz,oczywiście możesz tu zaglądać ile chcesz :)

      Usuń
  2. Musi być przepyszne – jutro zrobię, tylko czy też będzie takie pokaźne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale słodkooo :) pysznie :) pozdrawiam i zapraszam, dla odmiany - kiełbasa z grilla ;) http://www.zgrilla.pl/grillowane-kielbaski-z-trzema-bejcami/

    OdpowiedzUsuń