Malibu czyli inaczej likier kokosowy to jedna z moich ulubionych nalewek i tym razem zrobiona przeze mnie :)
Potrzeba:
* 250ml spirytusy
* 100g wiórków kokosowych
* puszka mleka skondensowanego
Wiórki zalewamy alkoholem i odstawiamy na kilka dni. Po przegryzieniu się odsączamy alkohol od wiórek i wlewamy do delikatnie do lekko zmiksowanego mleczka. Wlewamy do karafki i pozostawiamy na parę dni w lodówce :)
wtorek, 25 grudnia 2012
niedziela, 23 grudnia 2012
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC
Jak to w święta pieczemy z mamą zawsze tradycyjne ciasta i taki jest ten makowiec,którego przepis jest zapisany na kartce "nadgryzionej zębem czasu".
Ciasto:
* 30 dag mąki pszennej
* 30 dag cukru
* 15 dag margarnyny
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 cytryna
Dodatki:
* gotowa masa makowa
* polewa czekoladowa(jeszcze jej nie użyłam)
Margarynę z cukrem i żółtkami ucieramy. Cały czas mieszając dodajemy sok z całej cytryny i skórkę .Na koniec mąkę z proszkiem i pianę z białek .
Taką masę wylewamy 1/2 porcji na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem.
Kładziemy na nią delikatnie i w małych porcjach masę makowa i zalewamy leciutko resztą ciasta.
Piec przez 45 min w 180 stopniach :)
niedziela, 16 grudnia 2012
SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE
Jest to przepis otrzymany po znajomości i tradycyjnej formie. Ciasta kruchego wyszło aż nadto,więc zamroziłam go na ciężkie czasy ;p Do zrobienia potrzeba:
Na ciasto:
*1/2 kg mąki pszennej
*1/2 szkl. cukru pudru
* mały proszek do pieczenia
* 1 całe jajko i 3 żółtka
* 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
*gotowe 2 słoiczki startych jabłek bądź z kilka startych i wymieszanych z cukrem i cynamonem.
Robiąc ciasto należy ugnieść z podanych składników jednolitą masę i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę,posypaną bułką tartą. Na ciasto dajemy jabłka i przykrywamy kruszonką (robiłam na oko :p)
: Mąka,masło,cukier zagniatamy dotąd aż nie powstaną małe grudki.
Piec w 180 stopniach przez 50 min.
Smacznego:)
Na ciasto:
*1/2 kg mąki pszennej
*1/2 szkl. cukru pudru
* mały proszek do pieczenia
* 1 całe jajko i 3 żółtka
* 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
*gotowe 2 słoiczki startych jabłek bądź z kilka startych i wymieszanych z cukrem i cynamonem.
Robiąc ciasto należy ugnieść z podanych składników jednolitą masę i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę,posypaną bułką tartą. Na ciasto dajemy jabłka i przykrywamy kruszonką (robiłam na oko :p)
: Mąka,masło,cukier zagniatamy dotąd aż nie powstaną małe grudki.
Piec w 180 stopniach przez 50 min.
Smacznego:)
niedziela, 9 grudnia 2012
CZEKALODOWIEC ORZESZKOWY
Ponieważ tak się wczoraj zdarzyło , że nie znalazło się wystarczająco dużo czasu na pieczenie a chęci były jak zawsze to przyszło zrobić ciasto czekoladowe z małą ilością własnych orzeszków włoskich :p
SKŁADNIKI
Masło roztopiłam z czekoladą i pozostawiłam do przestygnięcia. Jajka utarłam z cukrem.Przestudzoną czekoladę wymieszałam z jajkami z cukrem, mąką i orzechami. Masę przełożyć doformy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam około 25 minut. Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem .
SKŁADNIKI
* 150 g mlecznej czekolady
* 300 g masła
* 300 g masła
* 6 jajek
* 200g cukru
* 225 g mąki pszennej
*soli szczyptę
*soli szczyptę
* 300 g posiekanych orzechów włoskich
Masło roztopiłam z czekoladą i pozostawiłam do przestygnięcia. Jajka utarłam z cukrem.Przestudzoną czekoladę wymieszałam z jajkami z cukrem, mąką i orzechami. Masę przełożyć doformy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam około 25 minut. Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem .
Subskrybuj:
Posty (Atom)