Trociniak to ciasto które podbiło moje kupki smakowe są soczystością i miękkości. A, że z wielkiego zamieszania zakupowego nie kupiłam galaretki agrestowej to wykorzystałam dostępną w domu brzoskwiniową.
Składniki:
Na biszkopt:
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu
* 1 szkl. mąki i cukru
Do jednej miski dajemy żółtka i łączymy je z octem i proszkiem.Poźniej ubijamy pianę i dodajemy do niej cukier. Delikatnie łączymy ją z masą żółtkową i dodajemy mąkę. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 150 stopniach przez 20 min.
Masa jabłkowa:
* 2 galaretki pomarańczowe
* 1,5 słoiczka startych jabłek
Galaretki rozpuszczamy wg opisu na opakowaniu i gdy ostygną oraz trochę stężeją dodajemy jabłka i wylewamy na ostudzony biszkopt.
Masa budyniowa:
* 1 op. budyniu z cukrem
* 2 szkl. mleka
* 1 kostka margaryny
Budyń ugotować wg przepisu na op i gdy ostygnie powoli ucierać z tłuszczem. Wykładamy to na placek ze stężoną dobrze galaretką.
* wiórki kokosowe
Wiórki zarumienić na suchej patelni i posypać ciasto. Należy przechowywać w lodówce.
niedziela, 25 listopada 2012
sobota, 17 listopada 2012
CHAŁKA
Chałka to mój ulubiony wytwór drożdżowy od razu po bułeczce drożdżowej i robiona za 1 razem.
Składniki :
*2 szkl mąki
* 40 g świeżych drożdży
*1 jajko
*1/2 szkl mleka
* odrobina wody
*2 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki soli
Kruszonka :
* 1 łyżka zimnego masła
Ciepłe mleko, drożdże , 1 łyżkę cukru i mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepać z wodą, masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 h.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi wałek o dł. 30-35 cm, zapleść warkocz (instrukcja poniżej). Przenieść chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać obficie kruszonką. Chałkę wstawić do porządnie nagrzanego do 200 st piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st piec jeszcze 15 minut
Składniki :
*2 szkl mąki
* 40 g świeżych drożdży
*1 jajko
*1/2 szkl mleka
* odrobina wody
*2 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki soli
Kruszonka :
* 1 łyżka zimnego masła
*3 łyżki mąki
*1 łyżka cukru
*1 łyżeczka cukru
waniliowego
Składniki zagnieść palcami.Ciepłe mleko, drożdże , 1 łyżkę cukru i mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepać z wodą, masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 h.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi wałek o dł. 30-35 cm, zapleść warkocz (instrukcja poniżej). Przenieść chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać obficie kruszonką. Chałkę wstawić do porządnie nagrzanego do 200 st piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st piec jeszcze 15 minut
niedziela, 11 listopada 2012
ORZECHOWY SERNICZEK
Orzechowy serniczek to połączenie tego co tygryski lubią najbardziej : miodu,ciastek,orzeszków i sera :D
Składniki na spód :
* pokruszonych ciastek digestive,
* 1/2 kostki rozpuszczonego masła.
* 2/3 szklanki miodu,
* 1/3 kostki roztopionego masła,
* 2 jaja,
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych .
* 1 kg sera wiejskiego,
* 1 szklanka cukru,
* 2 łyżki mąki,
* 4 jajka
* mała kremówki,
Przygotowanie
Składniki na spód :
* pokruszonych ciastek digestive,
* 1/2 kostki rozpuszczonego masła.
* 2/3 szklanki miodu,
* 1/3 kostki roztopionego masła,
* 2 jaja,
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych .
* 1 kg sera wiejskiego,
* 1 szklanka cukru,
* 2 łyżki mąki,
* 4 jajka
* mała kremówki,
Przygotowanie
Spód ciasteczkowy : w robocie kuchennym pokruszyć ciastka i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wylepić tym formę i podpiec 6 min w 175 stopni.
Masa orzechowa : Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Masa serowa : Twaróg zmielić, co najmniej dwukrotnie, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować.
Na końcu wlać kremówkę , zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC.
Smacznego!
sobota, 10 listopada 2012
PIERWSZE KLUSKI NA PARZE
Moje 1 kluski parowe nie wyszły tak jak bym chciała, ale cóż są dobre i się zje. Jedyne wspomnienie o nich pochodzi z przedszkola,gdy panie kucharki podawały kluski parowe z cukrem i masłem. Marzenie każdego brzdąca :p Robiłam wg tego przepisu http://ugotuj.to/ugotuj/5683980/kluski+na+parze+buchty+/p/
* ok. 0.5 kg mąki pszennej
* szklanka mleka
* 2 jajka
* 3 łyżki masła stopionego
* 3 dag drożdży
* sól i cukier
Kluski na parze (buchty) - sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 15 min, aż będą puszyste.
Ja podałam z cukrem i sosem jagodowym.
* ok. 0.5 kg mąki pszennej
* szklanka mleka
* 2 jajka
* 3 łyżki masła stopionego
* 3 dag drożdży
* sól i cukier
Kluski na parze (buchty) - sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 15 min, aż będą puszyste.
Ja podałam z cukrem i sosem jagodowym.
niedziela, 4 listopada 2012
MALINOWE WSPOMNIENIE
Dobrze obmyślając z mamą zamroziłyśmy maliny i oto powstał słodki,soczysty i świeży placek z malinami pod kruszonką. Ponieważ robiłam go już nie raz przepis bazę znajdziecie tutaj :http://cukrowapasja.blogspot.com/2012/02/placek-na-maslance-z-owocami.html Życzę smacznego :*
Subskrybuj:
Posty (Atom)