niedziela, 28 października 2012

ROLADKI JABŁKOWE

Roladki jabłkowe :





Ciasto:
* 80 dag mąki pszennej
* 2 jajka
* 7 dag drożdży
* 25 dag margaryny
* 2 łyżki cukru
* pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
* 6 jabłek
* 5łyżek wiórków kokosowych
* odrobina wody
* sok z cytryny
* 2 łyżki cukru
* cukier puder


Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Jabłka obrać i pokroić na 8 części. Zalać je odrobina wody i soku z cytryny.
3.Następnie odsączyć je na sitku i obtoczyć w wiórkach wymieszanych z cukrem .
4.Ciasto cienko rozwałkować i wykroić prostokąty 8x12 cm.
5. Na każdy prostokącik położyć kawałek jabłka i zwinąć w roladkę.
6. Blaszkę nasmarować tłuszczem i ułożyć na niej z zachowaniem odstępów roladki.
7.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min.
8. Przestudzone roladki posypać cukrem pudrem.

niedziela, 21 października 2012

Sernik z jabłkami

Jest to taki sam przepis jak tutaj http://cukrowapasja.blogspot.com/2012/09/sernik-z-brzoskwiniami-i-kokosowa.html ,tylko zamiast brzoskwiń użyłam soczystych jabłek :)




niedziela, 14 października 2012

JESIENNE CIASTO CZEKOLADOWE


Składniki suche:
*250 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 300g cukru
* 3 czubate łyżki kakao
* szczypta soli
* cukier waniliowy

Składniki mokre:

* 250g margaryny(wcześniej roztopionej i ostudzonej)
* 200 ml coca coli
* 75 ml mleka
* 2 jajka


Wymieszane mokre składniki mieszamy z wymieszanymi suchymi i szybko wszystko miksujemy.Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy i pieczemy w 180 stopniach przez 35 min.
SMACZNEGO :*

sobota, 13 października 2012

SOS MUSZTARDOWY

Sosik musztardowy odkryłam gdy jadłam obiad u moje chłopaka i choć nie lubię musztardy za bardzo to w tej postaci i w połączeniu z jajkiem przypadła mi bardzo do gustu :)

Składniki:
* łyżka margaryny i mąki
*1/2 szkl. mleka
* 3 łyżki musztardy


Należy rozpusić margarynę i szybko mieszając dodać mąki aby powstała zasmażka. Potem dolać mleko i zaczekać do zagotowania. Nastepnie dodać mustardę i energicznie wymieszać do zgęstnienia.
SmAcZnEgO :*

niedziela, 7 października 2012

KARPATKA Z NIZIN

Karpatka to ciasto mojego wczesnego dzieciństwa,a teraz sama postanowiłam zaryzykować i ją zrobić. Niestety jak to się mówi z papierka :p Dokładnie polecam karpatkę Delecta :)

Składniki:
Do kremu:
* 500 ml mleka (2 szklanki)
* 200 g masła lub margaryny
Do ciasta:
* 250 ml wody (1 szklankę)
* 125 g margaryny
* 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Do dekoracji:
* 1 łyżkę cukru pudru

Sposób przygotowania:
Krem:
  1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  3. Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
Ciasto:
  1. Zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i chwilę gotuj rozcierając masę. Wystudź.
  2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 220ºC bez termo obiegu.
  4. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. 
  6. Wstaw do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika i piecz kolejno przez 25−30 min, do uzyskania złocistego koloru.
Składanie ciasta : 
  1. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta. 
  2. Ciasto posyp cukrem pudrem. 



sobota, 6 października 2012

KOKOSANKI

KOKO KOKO -kokosanki :D To małe ,łatwe do zrobienia co nieco.

Składniki:
*2  jajka
* 130 g cukru
* 200 g wiórków kokosowych



Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę,dodajemy cukier i po żółtku. Potem delikatnie dodajemy wiórki i mieszamy.
Gdy masa będzie bardziej zwarta,lepimy kulki i pieczemy 20 min w 170 stopniach.
Smacznego :)




















poniedziałek, 1 października 2012

GALARETKOWA ŚMIETANKA

To placuszek szybki i prosty a zawsze kojarzący mi się z ciastami mamy. Polecam gorąco :)

Składniki na biszkopt:
*4 jajka
* 1 szkl. cukru
* 2 łyżki wody
* 3/4 szkl. mąki pszennej i 1/4 ziemniaczanej (z braku tortowej)
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*2 łyżki kakao

Masa:
* 500 ml śmietany 36%
* 1 galaretka cytrynowa i truskawkowa
* cukierki galaretki



1.Białka z cukrem ubić na sztywna pianę i cały czas ubijając,dodawać po jednym żółtku.
2.Obydwie mąki mieszamy z proszkiem, a następnie delikatnie połączyć je z ubitą masą jajeczną.
3.Na koniec dodać wodę i wszystko dokładnie wymieszać.Pieczemy 15 min w 180 stopniach.

4. Po 1,5 szkl. gorącej wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i truskawkową.Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę i łączymy z ostudzoną galaretką cytrynową.Gdy trochę masa stężeje dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i cukierki.
5.Ostudzony biszkopt przekraiwamy na pół i wylewamy masę i przykrywamy 2 plackiem.
Życzę Smacznego :)